Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik ve her geçen gün artmakta olan siber güvenlik tehditlerine karşı çalışanlarınızı, verilerinizi ve uygulamalarınızı koruma hakkında bilgi edinin.

1- Siber güvenliğin tanımı

Siber güvenlik, kritik sistemlerinizi ve ağınızı dijital saldırılara karşı korumaya yardımcı olan çeşitli süreçler, önerilen stratejiler ve teknolojik çözümlerden oluşur. Veriler çoğaldıkça ve daha fazla insan her yerden çalışıp bağlantı kurdukça, kötü niyetli kişiler kaynaklarınıza erişmek ve verileri çalmak, işinizi sabote etmek veya para gasp etmek için karmaşık yöntemler geliştirerek karşılık veriyor. Her yıl saldırıların sayısı artıyor ve saldırganlar algılamadan kaçmak için yeni yöntemler geliştiriyor. Bir siber güvenlik programının etkili olabilmesi için insanların, süreçlerin ve teknolojik çözümlerin saldırı kaynaklı iş kesintisi, finansal kayıp ve itibar kaybı gibi risklerle hep birlikte mücadele edebilmesi gerekir.

2- Siber güvenlik tehdit türleri

Siber güvenlik tehdidi, bir kişinin veya kurumun sistemine erişim sağlamaya yönelik kasıtlı bir girişimdir. Kötü niyetli aktörler sürekli daha zor algılanan veya yeni güvenlik açıklarından yararlanan saldırı yöntemleri geliştiriyor olsa da önlem alabileceğiniz bazı yaygın metotlardan da yararlanır.

person using black laptop computer

Kötü amaçlı yazılımlar
Kötü amaçlı yazılım terimi solucanlar, fidye yazılımları, casus yazılımlar ve virüsler dahil olmak üzere tüm zararlı yazılımları ifade etmek için kullanılır. Dosyaları değiştirerek veya silerek, parolalar ve hesap numaraları gibi hassas verileri ele geçirerek ya da kötü amaçlı e-postalar veya trafik aracılığıyla bilgisayarlara ya da ağlara zarar verecek şekilde tasarlanır. Kötü amaçlı yazılımlar ağa erişimi olan bir saldırgan tarafından yüklenebilse de çoğu zaman dikkatsiz kullanıcıların zararlı bir bağlantıya tıklayarak veya virüslü bir eki indirerek cihazlarına veya şirket ağına kötü amaçlı yazılımı bulaştırması sonucu yayılır.

Fidye yazılımları
Fidye yazılımları , dosyalarınızı kötü amaçlı yazılımlarla şifreleyerek istenen ücret ödenene kadar erişilemez hale getirir. Fidye yazılımı saldırılarında genellikle saldırganlar bazı verileri ele geçirir ve ödeme almazlarsa yayınlamakla tehdit eder. Genellikle bir şifre çözme anahtarı karşılığında, kurbanlar bir kripto para birimi ile fidye ödemelidir. Her şifre çözme anahtarının işe yarayacağının garantisi olmadığından ödeme yapılsa bile dosyalar kurtarılamayabilir.

Sosyal Mühendislik
Sosyal mühendislikte saldırganlar insanların güvenini suistimal ederek hesap bilgilerini paylaşmaya veya kötü amaçlı bir yazılım indirmeye ikna eder. Bu saldırılarda kötü niyetli aktörler tanınan bir marka, iş arkadaşı veya arkadaş kılığına girerek insanlara istediklerini yaptırmak için aciliyet algısı oluşturma gibi psikolojik teknikler kullanırlar.

Kimlik avı
Kimlik avı bir tür sosyal mühendislik saldırısıdır ve saygın bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen e-postalar, metin iletileri veya sesli postalar aracılığıyla insanları hassas bilgilerini paylaşmaya veya bilmedikleri bir bağlantıya tıklamaya ikna etmeyi amaçlar. Bazı kimlik avı kampanyaları, birinden biri tıklar umuduyla çok sayıda kişiye gönderilir. Hedefli kimlik avı adı verilen diğer kampanyalar daha hedeflidir ve tek bir kişiye odaklanır. Örneğin, bir saldırgan iş arıyormuş numarası yaparak bir İK görevlisinin virüslü bir özgeçmişi indirmesini sağlayabilir.

İç tehditler
Bir iç tehditte, çalışanlar, yükleniciler veya müşteriler gibi, bazı sistemlere halihazırda erişimi olan kişiler bir güvenlik ihlaline veya finansal kayıplara neden olur. Bir çalışanın hassas bilgileri yanlışlıkla kişisel bulut hesabında paylaşması gibi durumlarda zarar kasıtlı değildir. Fakat bazı iç tehditler kötü niyetli davranır.

Gelişmiş kalıcı tehdit
Gelişmiş bir kalıcı tehditte, saldırganlar sistemlere erişim kazanır ancak uzun bir süre boyunca tespit edilmeden kalır. Saldırganlar, herhangi bir savunma önlemini tetiklemeden hedef şirketin sistemlerini araştırır ve verileri çalar.

3- Siber güvenlik neden önemlidir?

Bugünün dünyası her zamankinden daha bağlantılı. Küresel ekonomi, zaman dilimleri arasında iletişim kuran ve önemli bilgilere her yerden erişen insanlara bağlı. Siber güvenlik, insanlara çevrimiçi çalışma ve sosyalleşme güvenini vererek üretkenliği ve yeniliği mümkün kılar. Doğru çözümler ve süreçler, işletmelerin ve hükümetlerin, saldırı riskini artırmadan iletişim kurma ve hizmet sunma biçimlerini iyileştirmek için teknolojiden yararlanmalarına olanak tanır.

4- Siber güvenlik alanında dört en iyi deneyim

Bir Sıfır Güven stratejisi benimseyin
Çalışanlara ofiste ve uzaktan çalışma esnekliği sağlayan hibrit iş modellerini benimseyen kurumların sayısı arttıkça, nerede olurlarsa olsunlar insanları, cihazları, uygulamaları ve verileri koruyan yeni bir güvenlik modeline ihtiyaç duyuluyor. Bir Sıfır Güven çerçevesinin başlangıç noktası, artık kendi ağınızdan geliyor olsa bile hiçbir erişim isteğine güvenemeyeceğiniz prensibidir. Riskinizi azaltmak için, güvenliğinizin ihlal edildiğini varsayın ve tüm erişim isteklerini kesin bir şekilde doğrulayın. İnsanlara, daha fazlasına değil, yalnızca ihtiyaç duydukları kaynaklara erişim sağlamak için en az ayrıcalıklı erişimi kullanın.

Düzenli siber güvenlik eğitimleri yürütün
Siber güvenlik sadece güvenlik uzmanlarının sorumluluğunda değildir. Günümüzde insanlar iş ve kişisel cihazları birbirinin yerine kullanıyor ve birçok siber saldırı bir çalışana yönelik bir kimlik avı e-postasıyla başlıyor. Büyük, iyi kaynaklara sahip şirketler bile sosyal mühendislik kampanyalarının tuzağına düşüyor. Siber suçlularla yüzleşmek, herkesin çevrimiçi dünyayı daha güvenli hale getirmek için birlikte çalışmasını gerektirir. Ekibinize kişisel cihazlarını nasıl koruyacaklarını öğretin ve düzenli eğitimle saldırıları fark edip durdurmalarına yardımcı olun. Kimlik avı simülasyonları ile programınızın etkinliğini izleyin.

Siber güvenlik süreçleri oluşturun
Siber saldırılardan kaynaklanan riskinizi azaltmak için bir saldırıyı önlemenize, tespit etmenize ve yanıt vermenize yardımcı olan süreçler geliştirin. Güvenlik açıklarını azaltmak ve ekibinizin, saldırıya uğrarsanız hangi adımları atacaklarını bilmelerini sağlamak için açık yönergeler sağlayın, yazılım ve donanımlara düzenli olarak yama uygulayın.

Süreçleri sıfırdan oluşturmanız gerekmez. Uluslararası Standardizasyon Örgütü (SOC) 2700 veya Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) gibi siber güvenlik çerçevelerinden rehberlik alın.

Kapsamlı çözümlere yatırım yapın
Güvenlik sorunlarının ele alınmasına yardımcı olan teknoloji çözümleri her yıl gelişiyor. Birçok siber güvenlik çözümü, insan müdahalesi olmadan saldırıları otomatik olarak tespit etmek ve durdurmak için yapay zeka ve otomasyon kullanıyor. Diğer teknolojiler, analiz ve içgörülerle ortamınızda neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı oluyor. Kimliklerinizi, uç noktalarınızı, uygulamalarınızı ve bulutlarınızı korumak için ekosisteminizle birlikte çalışan kapsamlı siber güvenlik çözümleri ile bütün ortamınızı tek bakışta görme imkanından yararlanarak güvenlik açıklarınızı tek tek kapatın.

Paylaş:

Diğer Blog Yazıları